Wat te doen bij een aanrijding?
Wat te doen bij een aanrijding, lees hier onze 5 tips. Bij een aanrijding met jouw bedrijfsauto heb je vaak niet alleen de schrik, maar ook vaak vragen. Vragen als hoe moet ik nu een schadeformulier invullen, moet er politie bijkomen en mag ik foto’s maken.
Met de volgende 5 tips willen wij je helpen, zodat jij weet wat je moet doen als je ooit betrokken bent bij een aanrijding.
Tip 1 Blijf kalm.
Onze belangrijkste tip. Blijf kalm en vriendelijk, hoewel dat best lastig kan zijn zo direct na de aanrijding. Probeer niet kwaad op de tegenpartij te worden, ook al is deze verantwoordelijk voor de aanrijding. Bedenk dat hij of zij de aanrijding in de meeste gevallen niet expres heeft veroorzaakt.
Is er sprake van letsel bel dan direct de alarmcentrale voor hulp. Zorg er verder ook voor dat jij en de tegenpartij na de aanrijding op een veilige plek gaan staan.
Tip 2: Vul het schadeformulier volledig in.
Is er sprake van een aanrijding met een ander voertuig? Vul dan gezamenlijk het schadeformulier in. Hierbij is er een bestuurder A en een bestuurder B. Beide vinken de omschrijvingen aan die ze het meest passend vinden voor hun situatie. Verder vullen beide bestuurders alle overige gegevens in die gevraagd worden op de voorzijde van het formulier. Zo nodig kan er ook een situatieschets getekend worden.
Wanneer alle gegevens zijn ingevuld en de betreffende omschrijvingen zijn aangevinkt is het zeer belangrijk dat de handtekening van beide bestuurders op het schadeformulier worden gezet. Daarmee wordt het formulier namelijk een officiële verklaring. Let wel, zijn de handtekeningen gezet, dan mag de informatie op het formulier niet meer worden veranderd. Ook niet als je achteraf bedenkt dat de situatie toch anders was. Na het tekenen krijgen beide bestuurders een exemplaar van voorzijde mee.
Later moet je ook de achterzijde van het formulier invullen omdat deze informatie ook belangrijk is voor de verdere afhandeling van de schade. Dit kan gewoon thuis en hoeft dus niet samen met de tegenpartij ingevuld te worden.
Tip 3: Leg de situatie vast.
Wat vaak wordt vergeten, is om de situatie vastleggen. Zijn er getuigen van de aanrijding, vraag hun dan of zij een verklaring willen afleggen en vraag ook om hun namen en contactgegevens. Maak daarnaast foto’s en/of videobeelden van de situatie en de schade.
Zeker als er sprake is van een aanrijding met een buitenlands voertuig is het belangrijk om foto’s te maken van het kenteken van dit voertuig. Dit maakt het afhandelen van de schade met een buitenlandse partij gemakkelijker. Betreft de tegenpartij een vrachtwagencombinatie? Maak dan ook foto’s van de kentekens van zowel het trekkende voertuig als ook van de aanhanger of oplegger. Beide kunnen namelijk van verschillende partijen zijn met ieder een eigen verzekering.
Heb je een dashcam? Stel dan de opname van het moment van de aanrijding veilig zodat deze beelden later ook gebruikt kunnen worden.
Zowel de getuigenverklaringen als foto’s en filmbeelden kunnen belangrijk zijn bij de afwikkeling van de schade. Stuur deze dan ook altijd mee met het schadeformulier.
Zijn er tegenstrijdige verklaringen. Aarzel dan niet om in dat geval ook de politie te bellen om hun verklaring te krijgen. Indien mogelijk komen zij ook bij aanrijdingen waarbij er alleen sprake is blikschade.
Tip 4: Geef de aanrijding altijd door aan je verzekeraar
Kan jouw auto of bestelbus niet meer verder rijden, bel dan met de alarmcentrale van jouw verzekeringsmaatschappij. Het nummer staat vermeld op de groene kaart van jouw autoverzekering. Zij regelen dat er dan een berger komt voor het weghalen van jouw bedrijfswagen. Ook je als alleen een WA verzekering hebt, worden de kosten van de berging vergoed.
Moet jouw auto door het bergingsbedrijf naar een schade hersteller worden gebracht. Overleg dan wel met jouw verzekeraar met welke herstellers zij samenwerken. Kies je voor je andere garage, dan kan dat tot gevolg hebben dat jij een eigen risico hebt op de herstelkosten.
Kun je nog zonder gevaar verder rijden met jouw bedrijfsauto, geef de schade dan later door aan jouw verzekeraar of tussenpersoon. Stuur hun het schadeformulier samen met getuigenverklaringen en beelden toe, da zullen zij de schade voor jou in behandeling nemen.
Tip 5: Benader eventueel het Waarborgfonds
Krijg je schade aan jouw bedrijfswagen door een ander motorvoertuig en is de veroorzaker niet bekend of niet verzekerd? Meld je schade dan bij het Waarborgfonds. Mogelijk dat je hierdoor een deel van de schade vergoed krijgt, als je voldoet aan de voorwaarden van dit fonds. Lees hier meer over deze voorwaarden.